Özet:
Süperkrititik su oksidasyonu (SCWO) atıksuların içerdiği organikleri zararlı yan ürünler oluşturmadan parçalayabilen bir prosestir. Bu nedenle SCWO prosesi, tehlikeli atıkların bertarafında tercih edilen bir tekniktir. Süperkrititik su oksidasyonu, bir oksidan madde kullanılarak suyun kritik özellikleri olan 374.8°C'nin üzerindeki sıcaklık ve 221.3 bar'ın üzerindeki basınç değerlerinde gerçekleştirilir. Bu koşullarda suyun düşük yoğunluk, dielektik sabiti ve iyon ürünü değerlerinden dolayı su polar olmayan çözücü gibi davranır. Bu çalışmanın amacı, birçok organik kirletici içeren zeytin karasuyunun, süperkritik su ortamında kısa sürede ve tamamen arıtılmasıdır. Oksidan olarak hidrojen peroksit'in kullanıldığı, farklı reaksiyon koşullarında yapılan deneylerde başlangıç KOİ konsantrasyonu16.97?154.47 mmol/L, başlangıç TOC konsantrasyonu 16.03-145.93 mmol/L, başlangıç O2konsantrasyonu 147-588 mmol/L aralığındadır. Piroliz deneyleri hariç tüm deneyler O2fazlalığı varlığında gerçekleştirilmiştir. Farklı reaksiyon koşullarında yapılan deneylerde 5?30s reaksiyon süresi aralığında KOİ dönüşümleri %82.43-%99.96 aralığında, TOC dönüşümleri ise %55.39-%100 aralığında elde edilmiştir. Elde edilen deneysel veriler kullanılarak, çeşitlioksidasyon kinetiği görüşleri ortaya atılmış ve reaksiyon kinetik modelleri oluşturulmuştur.