Özet:
Bu çalışmada Smilax excelsa bitkisinin meyvaları flavonoidal bileşikler yönünden incelendi. Smilax excelsa bitkisinin meyvaları Kasım 1992 'de İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesine ait Arburetum' dan toplandı Bahçeköy). İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Asuman EFE tarafından teşhis edilen bitki aynı üniversitenin Herbaryumunda İSTO-3926 numarası ile kayıtlıdır. Meyvalar açık havada kurutulduktan sonra kaba toz haline getirildi. Daha sonra kaba toz haline getirilen materyalin %5'lik infüzyonu üzerinde fitokimyasal ön denemeler yapıldı. Bu denemeler meyvaların flavonoidal bileşikler açısından zengin olduğunu gösterdi. Kaba toz haline getirilen Smilax excelsa bitkisinin meyvalar mm içermiş olabileceği flavonoidal bileşikler dışındaki diğer bileşenleri uzaklaştırmak için bir ön ekstraksiyon yapıldı. Flavonoidal bileşikler meyvadan özellikle etanol ile ayrılığı için hekzan ve kloroform ile ekstraksiyondan sonra etanol ile de ekstraksiyon yapıldı. Ekstre düşük basınçta koyu şurup kıvamına gelinceye kadar yoğunlaştırıldı. Yoğunlaştırılan ekstreye etilasetat-su partisyonu uygulandı. Elde edilen etilasetat ekstresi üzerinde yapılan ince tabaka kramotograf isi flavonoidal bileşiklerin varlığını gösterdi. VElde edilen etilasetat ekstresi Egger çözüzü sistemi (2:1 CHCl3/EtOH) ile şişirilen poliamid kolona yerleştirildi. Elüsyona bu sistemle başlandı. Giderek artan oranlarda etanol ve suya geçildi. Kolondan 115 adet fraksiyon toplandı. İki bileşik (Fj ve F2) elde edildi. Bu bileşikler preparatif ince tabaka kromatograf isi ve sefadeks kolon- kromotograf isi uygulanarak saflaştırıldı. Saf olarak elde edilen flavonoidal bileşiklerin yapıları ÜV Spektrumları ve standart ile kıyaslama yapılarak saptandı. Bileşik Fi' in Kersetin-3, 3' -dimetil eter olduğu saptandı. Bileşik F2'nin Kersetin-3 -O-glikozid olduğu saptandı.