YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

İstanbul, Beyoğlu, İstiklal Caddesi`nin Opera aperta (açık yapıt) açık müze olarak değerlendirilmesi (İstiklal Caddesi açık müze)

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Doç. Dr. Nuran Kara Pilehvarian
dc.contributor.author Orhun, M. Ömer
dc.date.accessioned 2018-07-23T11:12:49Z
dc.date.available 2018-07-23T11:12:49Z
dc.date.issued 2001
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/6485
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001
dc.description.abstract Alışılagelmiş müzecilik anlayışlarının dışında bir müze önermesini irdeleyen bu tezin amacı, müze niteliğinin günümüz yaşantısı ve yaşama bakışları bağlamında belli kalıplardan sıyrıldığını ve gelişen bilgi erişim teknolojileri ile neredeyse bir "bütün köy" haline gelen, globalleşen dünyadan alınacak doğru kesitlerde, gündelik yaşamların, kimi değerlerin, artık müze malzemesi yerine geçecek olduğunu kavratmaya yöneliktir. Bu amaç doğrultusunda, "Açık Müze" önermesinin bilgibilimsel önemi, "Opera Aperta Sorunu" başlığı içinde 2.1'de verilmiştir. Açık Müze'nin müzecilikte kullanılabilirliği, kavramın tam anlaşılması açısından Türk dilindeki anlamından yola çıkarak ve dönüşümü olan "kapalı" ile birlikte aynı bölümde irdelenerek tartışılmıştır. Açık Müze önermesinin tüm müzecilik kavramları ile olan yakınlığına 2.2'de değinilmiştir. Müzecilik içinde Açık Müze ile bağdaşmayan ama genel bağı kuracak öğeler, yine aynı bölümdedir. Üçüncü bölüm İstiklal Caddesi tarihinin bir kez daha kısaca anıldığı bölümdür. Sosyal bir olgu olan ama fiziki bir olguya da dönüşen "kozmopolitlik" kavramı izinde, caddenin tarihine ana hatları ile bakılmıştır. İstiklal Caddesi ve daha nice konular üzerine bizlerin de bir şeyler söyleyebileceği yüzyıl 20. yüzyıldır. Ama 20. yüzyılın temellerinin atıldığı 19. yüzyıl kültürü, belirgin bir takip ile -çok da detaylandırılmadan- dördüncü bölüm içinde verilmiştir. Beşinci Bölüm, gözlemci bir seyir ile günümüz İstiklal Caddesi'ne bakıldığı bölümdür ve küçük "görüşmeler"in yer aldığı "Diğerleri" kısmını kapsar. Çalışması başlatılmış ve sürecek "Diğerleri" adlı kısım, ilk 5 kişilik bir kesiti içermektedir. Altıncı Bölümde İstiklal Caddesi'nde "uygulama-inşa" yolu ile yapılacak her müzenin gerekliliği, ama "ticari-sanatsal" faaliyetlerden ileri gidemezliği "Bir Beyoğlu Müzesi Kurulmalı mıdır?" alıntısı altında tartışılmıştır.. Yedinci Bölüm Açık Müze'nin açıldığı bölümdür. Açık Müze Bilgi ve Arşiv Merkezi- İletişim Birimi, olabildiğince somut bir biçimde 7.2'de durmaktadır.
dc.subject İstanbul
dc.subject Beyoğlu-İstiklal caddesi
dc.subject açık müze
dc.subject Müzecilik
dc.title İstanbul, Beyoğlu, İstiklal Caddesi`nin Opera aperta (açık yapıt) açık müze olarak değerlendirilmesi (İstiklal Caddesi açık müze)
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster