Özet:
Bu çalışmanın amacı, taze gıda sektörü için, raf ömrünün üretim planlamadaki önemini belirtmek ve örnek bir senaryodan yola çıkarak raf ömrünün İleri Planlama ve Çizelgeleme Sistemlerine nasıl entegre edilebileceğini incelemektir. Tez çerçevesinde ilk önce APS (İleri Planlama ve Çizelgeleme) sistemleri tanıtılmış, bu sistemlerin tarihsel gelişimlerinden ve bugünkü yapısal özelliklerinden bahsedilmiştir. Tezin bir sonraki aşamasında, taze gıda endüstrisinin özelliklerine değinilmiş ve bu bağlamda örnek senaryo olarak ele alınan tavukçuluk sektörü için üretim süreçleri detaylı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde raf ömrünün günümüz APS sistemlerinde hangi modüllerde ve nasıl yer aldığı gözlemlenmiş, modüller arasındaki çelişkiler gözler önüne serilmiştir. Bu incelemeler pazarın önde gelen iki firması SAP (System Applications and Products in Data Processing) ve PeopleSoft için yapılmıştır. Son olarak tavukçuluk sektörü baz alınarak MILP (Mixed Integer Lineer Programming) yaklaşımıyla, raf ömrünün hesaba katıldığı bir matematik model üzerinde durulmuştur. Bu modeli oluşturan bütün kısıtlar birer birer incelenmiş, amaç fonksiyonundaki raf ömrüne bağlı fiyat bileşeninin önemine dikkat çekilmiştir. Ayrıca bu modelin zaman kapsamıyla ilgili olarak yetersiz olabileceği noktalar sonuçlar bölümünde belirtilmiştir.