Özet:
Suların niteliğini, içerisindeki çözünmüş maddelerin, katı suspansların (askıdaki maddeler) ve kolloidal maddelerin ttirti ve miktarı belirler. Özellikle ham suların karakterlerinin belirlenmesinde bu suyun içerisindeki her turlu yabancı maddenin sınıflandırılarak miktarlarının saptanması önemli bir unsur dur. Suların özelliklerini belirleyen unsurları dört grupta toplayabiliriz: 1-Süspans (askıdaki D katılar. 2-Çözünmüş C erimiş} katı maddeler. 3-Çözönmüş gazi ar. 4-Ortak özellikler. Endüstride kullanılan suyun içerdiği askıdaki maddeler su yun kullanıldığı donanımlarda ve geçtiği devrelerde çok çeşitli sorunlara neden olur. Bunun için suspans maddelerin neler olduğunu, ne gibi sorunlara neden olduğunu ve nasıl giderildiğini bilmek, çeşitli endüstri kollarında karşılaşılan bir çok sorunun giderilmesinde oldukça önemli bir rol oynayacaktır. Bu çalışmada çözünmüş katı ve gaz maddeler ile çözünmüş gazlar ve suyu kullanımdan önce gerekli standarda getirmeyi gerektiren iletkenlik Ckondukti vite>, pH C daha asi dik ya da bazik2>, pHs Csertlik oranı) gibi ortak özelliklerden söz edilmekte ve bunları giderme yolları anlatılmaktadır. Kullanılmış suların içindeki kimyasal, biyolojik ve diğer atıkların giderilmesi de üçüncü bolumün konusunu oluşturmaktadır. Dördüncü bolümde teknolojik su ıslah işlemlerinden söz edilmekte ve korozyon Cyeniırû türleriyle bunların giderilmesi açıklanmaktadır. Son bolümde ise kazanların maliyet ve masraflarının azaltılmasına yönelik bir uygulama ile bunu kolaylaştıran ve he saplamaların yapıldığı program akış diyagramı verilmiştir.