YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Ekmek fırınlarında enerji ekonomisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Doç. Dr. Galip Temir
dc.contributor.author Sevindir, Mustafa Kemal
dc.date.accessioned 2018-07-30T08:00:52Z
dc.date.available 2018-07-30T08:00:52Z
dc.date.issued 1999
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/9757
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
dc.description.abstract Dünyadaki enerji kaynaklarının ekonomik olarak kullanılması konusunda artan hassasiyetle birlikte Türkiye'de de enerji geri kazanım sistemlerine önem verilmiştir. Bu çalışmada, ekmek pişirilme aşamasma gelinceye kadar ki kullanılan ekipmanlar, pişirme fırını hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Çalışmamıza temel teşkil etmek üzere döner arabalı bir ekmek fırını ele alınmış bu fırında firm içi sıcaklıklar ve baca gazı sıcaklıkları ölçülmüştür. Bu ölçümlere göre baca gazı sıcaklıklarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bacayı terk eden yüksek sıcaklıktaki atık gazların ısısından faydalanmak için örnek sistem dizaynı, termik hesapları yapılmış ve ilk yatırım maliyeti hesaplanmıştır. Yapılan hesaplarla sistemin ekonomik olduğu ve uygulanabilirliği konusunda bir sonuca varılmıştır ve sistemin kendisini iki günde amorti edebildiği bulunmuştur.
dc.subject Ekmeğin özellikleri fırın tanıtımı
dc.subject sistemin tanıtılması
dc.subject endüstriyel fırınlarda bacayı terk eden duman gazlardan (atık ısıdan) istifade imkanları
dc.subject ısı transfer teorisi
dc.title Ekmek fırınlarında enerji ekonomisi
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster