Abstract:
Bu çalışmada çalışma ortamındaki mobbinge yönelik algıların örgütsel sinizme olan etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma toplam üç alt bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümlerde mobbing ve örgütsel sinizm kavramlarına değinilmiş ve teorik açıklamalara yer verilmiş olup mobbing ve örgütsel sinizm kavramlarının tarihsel gelişiminden kısaca bahsedilmiştir. Üçüncü kısım çalışmanın araştırma kısmı olup İstanbul Avrupa yakasında 2 farklı Finansal kiralama şirketinde gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçlarına yer verilerek çalışma ortamındaki mobbinge yönelik algıların örgütsel sinizme olan etkisi incelenmiştir. Anket çalışması 150 kişiye uygulanmıştır.
Araştırma sonuçları SPSS istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans analizi, güvenilirlik analizi, Pearson korelasyon analizi, regresyon analizi, Kolmogorov-Smirnov testi, Mann Whitney Test ve Kruskall Wallis testleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre mobbing ve örgütsel sinizm arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiş ve mobbingin örgütsel sinizme, örgütsel sinizmin alt boyutlarına etkisi olduğu da saptanmıştır.
Mobbinge yönelik algıların demografik özelliklere etkisi incelendiğinde medeni durum ve eğitim düzeylerine etkisi görülmüş; cinsiyet, yaş grupları ve pozisyon için farklılık tespit edilmemiştir. Örgütsel sinizmin demografik özelliklere etkisi incelendiğinde cinsiyet ve yaş gruplarına etkisi görülmüş; medeni durum, pozisyon, eğitim durumuna göre farklılık tespit edilmemiştir.