Özet:
Bu çalışmada dört farklı bitki tohumunun (kabak, biber, patlıcan, acur) çimlenme ve çimlenme sonrası fide büyümeleri üzerine juglonun allelopatik etkileri araştırılmıştır. Tohumlar Petrilerde 25°C’ de çimlendirilmiştir. Juglon 0,001mM, 0,01mM, 0,1mM ve 1mM olmak üzere dört farklı konsantrasyonda uygulanmış ve kontrol (saf su) grubu ile karşılaştırılmıştır. Tohumların çimlenme oranları 7 gün boyunca kaydedilmiş ve 7. günde fidelerin kök- gövde uzunlukları, kuru-yaş ağırlıkları ölçülmüştür. Ayrıca, kabak ve acur tohumlarının sadece embriyolarının, biber ve patlıcan tohumlarının ise endospermli embriyolarının besi ortamına ekimi yapılmıştır. Tohumlar dört farklı konsantrasyonda juglon içeren besiyeri ve kontrol (juglonsuz) besiyerine ekim yapıldıktan sonra doku kültürü şartlarında 3 hafta büyütülmüştür. Sonuç olarak; bütün tohumlarda hem Petri hem de doku kültürü ortamlarında juglon konsantrasyonu arttıkça tohum çimlenmesi ve fide büyümesi olumsuz yönde etkilenmiştir. Yani, juglon konsantrasyonu arttıkça büyüme de azalmıştır. Diğer taraftan, 0,1 ve 1 mM gibi yüksek juglon konsantrasyonlarına maruz kalan doku kültüründeki fidelerin yapraklarında solgunluk ve kök uçlarında kararma gözlemlenmiştir.