Özet:
Diyet ve yaşlanma arasındaki ilişkiye ilgi her geçen gün artıyor. Araştırmalar kalori
kısıtlı diyetler ve bazı antioksidanların çeşitli yaşlanma modellerinde yaşam
süresini uzattığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Timüs, diğer lenfoid organlar
gibi besin eksikliğine hızlı cevap verir. Kalori kısıtlanması, yetersiz beslenme
olmaksızın kalori alımının azaltılmasıdır. Yeditepe Üniversitesi ile bölümümüzde
ortak yapılan bir çalışmada, 2 farklı kalori kısıtlı ve normal diyetle beslenen 18
haftalık Fare Tümörü Virüsü Dönüştürücü Büyüme Faktörü-α (MMTV TGF-α)
farelerinin timüs dokularından yeni nesil dizileme teknolojisine göre 3 RNA-seq
datası elde edilmiş ve biyoinformatik analizleri sonucu “totalde 6091 farklı şekilde
ifade edilen genlere” (DEGs) (p<0.05) ulaşılmıştır. Bu çalışmada öncelikle gen
data bankalarından belirlenen yaşlanma ile ilişkili 15 gen, üç farklı RNA-seq DEG
dataları içinde araştırılmış ve ekspresyon seviyeleri belirlenmiştir. DEG sonucuna
göre beslenme farklılığına göre ekspresyon seviyesi farklılık gösteren genlerin,
dokular ekspresyonun validasyonu Real Time PCR ile yapılmıştır. Real Time PCR
için 18, 51 ve 81. haftadaki fare timüs dokularından elde edilen total RNA dan
cDNA sentezi yapılmıştır. Böylece farklı beslenme tarzı uygulamalarının, yaşlanma
ile ilişkili olan genlerin ifadesinde, yaşamın erken, orta ve geç zamanlarında
ekspresyon seviye farklılıkları gözlemlenmiştir. Aynı miktarda enerji girdisi olup
farklı kalori kısıtlaması türleri uygulanmış farelerde gen ifadesinde farklılıklar
olduğu kaydedildi. Böylece, kalori kısıtlamasının yanı sıra, beslenme tipinin de
yaşlanmada etkili olduğu düşünülmektedir.