Abstract:
Biyomalzemeler, hasarlı doku ve organların onarılması amacıyla kullanılan biyouyumlu malzemelerdir. Tarihin eski zamanlarından itibaren kullanım örnekleri olan biyomalzemelerin günümüzde de pek çok kullanım alanı vardır. Doğal ve sentetik kaynaklı biyomalzemelerin, yüksek biyouyumluluğa ve mekanik dayanıklılığa sahip olmaları gerekmektedir. Hedef dokuya uygun özelliklerde tasarlanan biyomalzemeler aynı zamanda doğal hücre dışı matrisi taklit ederek hücre tutunmasını ve çoğalmasını destekleyen özellikte olabilmektedir. Doğal kaynaklı biyomalzeme örneklerinden olan bakteriyel selüloz bir hücre dışı polisakkarittir. Bakteriyel selüloz biyouyumluluk, esneklik ve hidrofiliklik gibi özelliklerinin yüksek olması nedeniyle hedef dokular ile uyumluluk sağlayabilmekte ve biyomalzeme olarak tercih edilmektedir.
Sunulan tez çalışmasında uygun morfolojik özelliklere sahip bakteriyel selüloz elde edilmesi ve bakteriyel selüloz temelli doku yaması üzerinde kök hücre tutunmasına model olarak hücre tutunmasının gösterilmesi amaçlanmıştır.
Yapılan tez çalışmasında Acetobacter xylinum bakterisi kullanılarak bakteriyel selüloz sentezlenmesi sağlanmıştır. Üretilen bakteriyel selüloz temelli membranların karakterizasyonu yapılmıştır. Üretilen bakteriyel selülozların morfolojik özelliklerini belirlemek için taramalı elektron mikroskobu (SEM), termal ve kimyasal özelliklerini
belirlemek için ise fourier dönüşüm kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ve termogravimetrik (TG) analiz kullanılmıştır. Hazırlanan bakteriyel selülozlar üzerinde hücre tutunmasının incelenmesi için HEK293 insan embriyonik böbrek hücre hattı kullanılmıştır. MTT analizi ile bakteriyel selüloz üzerinde HEK293 hücrelerinin tutunması gözlemlenmiş ve kontrol grubuna göre hücre tutunması değerlendirilmiştir. Kök hücre tutunmasına model olarak bakteriyel selüloz temelli doku yamasında HEK293 hücre tutunma kapasitesinin incelenmesi hedeflenmiştir.