YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Gıda endüstrisinde kullanılan glukomannan yapılı biyopolimerlerin kompozisyonel, moleküler, termal ve arayüzey (hava/su) özelliklerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Vatansever, Ceyda
dc.date.accessioned 2022-12-06T07:04:42Z
dc.date.available 2022-12-06T07:04:42Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri http://dspace.yildiz.edu.tr/xmlui/handle/1/13125
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016 en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada, doğal arayüzey ajanı olarak kullanılan salep ve konjak gamın reolojik, arayüzey reolojik, moleküler, termal ve kompozisyonel özellikleri belirlenmiştir. Salep ve konjak gamın ortak özelliği glukomannan içermeleri ve bu sayede arayüzeyde kuvvetli bir adsorpsiyon filmi oluşturabilmesidir. Salep ve konjak gamın sırasıyla % 2-3 ve % 0,4-0,6 konsantrasyonlarda saf suyla çözeltileri hazırlanmış ve ardından reolojik ve arayüzey reolojik özellikleri bikonik disk reometresi kullanılarak incelenmiştir. Film oluşumu sırasında tüm veriler kaydedilmiş ve tüm deneyler su/hava arayüzeyinde gerçekleştirilmiştir. Viskoelastik parametreler (Gı, Gıı) reometre ile ölçülmüştür. Viskoelastik parametreler, zamana ve konsantrasyon artışına paralel olarak artış göstermiş böylece her iki örneğin de konsantrasyon arttıkça daha kuvvetli film oluşturabildiği görülmüştür. Film dayanıklılığı, frekans kayma ve 3 zamanlı tiksotropik test ile karakterize edilmiştir. Kompozisyonel analizler sonucunda konjak gamın salebe göre daha yüksek oranda glukomannan içerdiği tespit edilmiştir. 3ITT analizlerinin sonucunda da konjak gamın daha düşük konsantrasyonlarda hazırlanmasına rağmen yüksek oranda glukomannan içermesinden dolayı salebe göre daha dirençli film olduğu gözlenmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Arayüzey reolojisi en_US
dc.subject Konjak gam en_US
dc.subject Salep en_US
dc.subject 3ITT en_US
dc.subject Adsorbsiyon filmi en_US
dc.title Gıda endüstrisinde kullanılan glukomannan yapılı biyopolimerlerin kompozisyonel, moleküler, termal ve arayüzey (hava/su) özelliklerinin belirlenmesi en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster