Monosodyum glutamat (MSG) gibi gıda katkı maddelerine karşı toplumda artan ön yargı, gıda bilimcilerini alternatif kaynaklar aramaya yöneltmiştir. Maya ekstraktları, mikrobiyal kökenli olmaları ve üretim prosesleri nedeniyle ...
Birinci çalışmanın amacı gıda proses kaynaklı kontaminant olarak tanımlanan 3-monokloropropan-1,2-diol (3-MCPD) bileşiğini tespit etmek amacı ile alternatif bir yöntem olarak NIR teknolojisi kullanarak yeni bir analiz ...
Ekşi hamurda gerçekleşen maya ve Laktik asit bakterilerinin (LAB) metabolik aktiviteleri ekşi mayalı ürünlerin kalitesini geliştirmektedir. Fermente gıdaları GABA açısından zenginleştirmek için ise fermantasyon ortamına ...
In this study, the potential use of cold-pressed black cumin seed (BOB), coconut (COB), flaxseed (FOB), and pumpkin seed oil by-products (POB) as functional ingredients and natural oil substitutes in low-fat salad dressing ...
Bu tez çalışmasında ülkemizde farklı yörelerde yetişen endemik bir bitki olan
karamuk (Berberis crataegina DC.)bitkisinden izole edilen antosiyaninlerin farklı
bileşikler kullanılarak kopigmentasyonu ile ısıl stabilitesinin ...
In this study, lemongrass oil (LEO) was encapsulated into polymer solutions
consisting of gelatin and polycaprolactone by electrospinning method and it was
designed to be used as food packaging by giving the polymers ...
Yeni bir potansiyel hidrokolloid kaynağı olan ısırgan tohumu gamı (ITG); verim,
fizikokimyasal, reolojik, fonksiyonel ve termal özellikler açısından karakterize
edilmiştir. Yanıt Yüzeyi Metodu’na göre, maksimum ekstraksiyon ...
Butez çalışmasının amacı, deneysel olarak hazırlanmış sekiz farklı ekşi hamurekmeğinin glisemik indeksi (GI), in vitro nişasta sindirilebilirliği, protein vemineral biyoerişilebilirliği ile amino asit profili üzerindeki ...
Nar meyvesi (Punica granatum L.) antik çağlardan bu yana sağlık üzerine olumlu
etkileri için kullanılmakta, günümüzde de artan bilimsel çalışmalarla birlikte kullanım
alanı yaygınlaşmaktadır. Yapılan çok sayıda araştırma ...
Bu çalışmada, yüzey plazmon rezonans yöntemi (SPR) kullanılarak çoklu kanallar
yardımıyla metisiline dirençli ve duyarlı Staphylococcus aureus (MRSA ve MSSA) ve
vankomisine dirençli ve duyarlı Enterococcus (VRE ve VSE) ...
Timol, çeşitli kekik türlerinden elde edilen uçucu yağların majör bileşenlerinden birisi
olan, antimikrobiyal ve antioksidan aktivite gibi önemli fonksiyonel özellikler gösteren
biyoaktif bir moleküldür. Timolün suda ...
Bu çalışmada, doğal arayüzey ajanı olarak kullanılan salep ve konjak gamın reolojik, arayüzey reolojik, moleküler, termal ve kompozisyonel özellikleri belirlenmiştir. Salep ve konjak gamın ortak özelliği glukomannan ...
Bu çalışmada şeker pancarı, elma ve portakal posalarından Box Behnken deneme tasarımı kullanarak optimum sıcaklık, pH ve sürede pektin üretimi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen pektinlerin karakterizasyonu fourier transform ...
Gıda endüstrisinde de gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılması, fonksiyonelleştirilerek yararlı etkilerinin artırılması ve doğal biyokoruyucularla muhafazasının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen nanoteknolojik uygulamalarda ...
Domates dünyada birçok ülkede besin değeri ile tüketimi oldukça yaygın bir sebzedir. Bu çalışmada, karotenoid ve flavonoid grubu bileşenler başta olmak üzere, yüksek düzeyde antioksidan metabolit içeriğine sahip olduğu ...
Taze tüketilen minimal işlenmiş sebzelerdeki mikrobiyal kontaminasyon gıda güvenliği açısından önemli bir problemdir. Ülkemizde gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli üretim şartlarının yerine getirilememesi, ...
Tam buğday ekmeği mineraller, vitaminler, fenolik bileşenler, steroller ve tokoferoller
gibi birçok fitokimyasalı içermektedir. Aynı zamanda divalent mineralleri bağlayıp ince
bağırsakta mineral alımını olumsuz yönde ...
Mevcut çalışmanın amacı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) unu ilave edilmiş ek
gıda formülasyonlarının (CF) fizikokimyasal, reolojik, moleküler, termal ve duyusal
özelliklerini değerlendirmektir.Bu çalışmada, ek gıda ...
Bu çalışmada hem biyoaktif bileşen hem de renklendirici özelliklerinden dolayı polifenol
(antosiyanin), karotenoid ve betain içeriğine sahip bitkisel ektstraktlar (kırmızı pancar,
siyah havuç, mor patates, tatlı kırmızı ...
Saccharomyces cerevisiae var. boulardii farklı probiyotik özellikler gösteren eşsiz
probiyotik bir mayadır. Bu çalışmada 11 farklı ticari ürünlerden S. boulardii suşları
izole edilerek bu 11 suşun fenotipik ve genotipik ...