Bu çalışmada hem biyoaktif bileşen hem de renklendirici özelliklerinden dolayı polifenol
(antosiyanin), karotenoid ve betain içeriğine sahip bitkisel ektstraktlar (kırmızı pancar,
siyah havuç, mor patates, tatlı kırmızı ...
Geçmişten günümüze gelişen teknolojiyle bağlantılı olarak tüketicilerin sağlıklı ve güvenli gıda talebi gün be gün artmaktadır. Bu amaçla gıdaların işlenmesi sürecinde biyoyararlılığı yüksek bileşenlerin olumsuz etkilenmesini ...
Birinci çalışmanın amacı gıda proses kaynaklı kontaminant olarak tanımlanan 3-monokloropropan-1,2-diol (3-MCPD) bileşiğini tespit etmek amacı ile alternatif bir yöntem olarak NIR teknolojisi kullanarak yeni bir analiz ...
Saccharomyces cerevisiae var. boulardii farklı probiyotik özellikler gösteren eşsiz
probiyotik bir mayadır. Bu çalışmada 11 farklı ticari ürünlerden S. boulardii suşları
izole edilerek bu 11 suşun fenotipik ve genotipik ...
Domates dünyada birçok ülkede besin değeri ile tüketimi oldukça yaygın bir sebzedir. Bu çalışmada, karotenoid ve flavonoid grubu bileşenler başta olmak üzere, yüksek düzeyde antioksidan metabolit içeriğine sahip olduğu ...
Domates dünyada birçok ülkede besin değeri ile tüketimi oldukça yaygın bir sebzedir. Bu çalışmada, karotenoid ve flavonoid grubu bileşenler başta olmak üzere, yüksek düzeyde antioksidan metabolit içeriğine sahip olduğu ...
Butez çalışmasının amacı, deneysel olarak hazırlanmış sekiz farklı ekşi hamurekmeğinin glisemik indeksi (GI), in vitro nişasta sindirilebilirliği, protein vemineral biyoerişilebilirliği ile amino asit profili üzerindeki ...
Ekşi hamurda gerçekleşen maya ve Laktik asit bakterilerinin (LAB) metabolik aktiviteleri ekşi mayalı ürünlerin kalitesini geliştirmektedir. Fermente gıdaları GABA açısından zenginleştirmek için ise fermantasyon ortamına ...
Tam buğday ekmeği mineraller, vitaminler, fenolik bileşenler, steroller ve tokoferoller
gibi birçok fitokimyasalı içermektedir. Aynı zamanda divalent mineralleri bağlayıp ince
bağırsakta mineral alımını olumsuz yönde ...
Gıda endüstrisinde de gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılması, fonksiyonelleştirilerek yararlı etkilerinin artırılması ve doğal biyokoruyucularla muhafazasının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen nanoteknolojik uygulamalarda ...
In this study, lemongrass oil (LEO) was encapsulated into polymer solutions
consisting of gelatin and polycaprolactone by electrospinning method and it was
designed to be used as food packaging by giving the polymers ...
Arıcılık ürünleri fonksiyonel özellikleri nedeni ile yüksek katma degeri olan gıdalardır. ˘
Arıcılık ürünlerinden biri olan propolis, içerisinde kanser türleri de olmak üzere bir
çok hastalıga karşı ilaç veya tedaviye ...
Et içerdiği protein, mineral, B vitamini, esansiyel yağ asitleri vb nedeniyle değerli ve besleyici bir gıdadır. Fakat sahip olduğu yüksek su aktivitesinden dolayı mikrobiyal gelişime yatkındır. Kıyma gibi bozulmaya karşı ...
Nar meyvesi (Punica granatum L.) antik çağlardan bu yana sağlık üzerine olumlu
etkileri için kullanılmakta, günümüzde de artan bilimsel çalışmalarla birlikte kullanım
alanı yaygınlaşmaktadır. Yapılan çok sayıda araştırma ...
Monosodyum glutamat (MSG) gibi gıda katkı maddelerine karşı toplumda artan ön yargı, gıda bilimcilerini alternatif kaynaklar aramaya yöneltmiştir. Maya ekstraktları, mikrobiyal kökenli olmaları ve üretim prosesleri nedeniyle ...
Bu çalışmada şeker pancarı, elma ve portakal posalarından Box Behnken deneme tasarımı kullanarak optimum sıcaklık, pH ve sürede pektin üretimi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen pektinlerin karakterizasyonu fourier transform ...
Bu çalışmada, doğal arayüzey ajanı olarak kullanılan salep ve konjak gamın reolojik, arayüzey reolojik, moleküler, termal ve kompozisyonel özellikleri belirlenmiştir. Salep ve konjak gamın ortak özelliği glukomannan ...
Jelatin gıda endüstrisinde sağladığı eşsiz fonksiyonel özellikler sebebi ile yaygın şekilde kullanım alanı bulmaktadır. Genel olarak jelleştirme, koyulaştırma ve stabilizasyon amaçları ile kullanılmaktadır. Diğer fonksiyonel ...
Bu tez çalışmasında ülkemizde farklı yörelerde yetişen endemik bir bitki olan
karamuk (Berberis crataegina DC.)bitkisinden izole edilen antosiyaninlerin farklı
bileşikler kullanılarak kopigmentasyonu ile ısıl stabilitesinin ...
Mevcut çalışmanın amacı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) unu ilave edilmiş ek
gıda formülasyonlarının (CF) fizikokimyasal, reolojik, moleküler, termal ve duyusal
özelliklerini değerlendirmektir.Bu çalışmada, ek gıda ...