YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Fourier transform infrared spektroskopi ( FTIR ) ile sütte tür tayini yapılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çırak, Olgun
dc.date.accessioned 2022-12-06T07:18:54Z
dc.date.available 2022-12-06T07:18:54Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://dspace.yildiz.edu.tr/xmlui/handle/1/13130
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017 en_US
dc.description.abstract İnsan hayatı boyunca beslenmesinde önemli yeri olan süt ve süt ürünlerinin orijinalliğinin belirlenmesi sağlıksal, kültürel ve finansal açıdan önem arz etmektedir. Gıda sanayindeki mevcut yöntemlerinin yavaş ve zahmetli olması nedeniyle rutin uygulamalarda kullanımı pratik olmamaktadır. FT-IR spektroskopisinin hızlı biyokimyasal parmak izi tekniği sayesinde kısa sürede sonuç elde edilebilmektedir. Bu çalışmada marketlerden satın alınan farklı markalı sütler ve değişik bölgelerdeki çiftçilerden elde edilen inek sütü, koyun sütü ve manda sütünün ayırt edilmesi ve bu süt türlerinin birbirleri ile karıştırılarak hazırlanan ikili karışımlarının Fourier Transfrom İnfrared Spektroskopisi yardımı ile ayırt edilebilmesine yönelik metot geliştirilmesi amaçlanmıştır. FT-IR spektrokopisi ile yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçların OPUS v7.2 programı ile değerlendirilmesinde kızılötesi bölgenin değişik aralıkları denenmiş ancak en iyi sonucun 1.700 ile 600 cm-1 aralığında olduğu belirlenmiştir. Bu tez çalışması ile FT-IR spektroskopisi ile sütte tür tayininin kümelenme analizi ile başarılı bir şekilde yapılabileceği gösterilmiştir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject FT-IR en_US
dc.subject Kızılötesi en_US
dc.subject Süt en_US
dc.subject Kümelenme en_US
dc.subject Tür tayini en_US
dc.title Fourier transform infrared spektroskopi ( FTIR ) ile sütte tür tayini yapılması en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster