Özet:
İnsan hayatı boyunca beslenmesinde önemli yeri olan süt ve süt ürünlerinin orijinalliğinin
belirlenmesi sağlıksal, kültürel ve finansal açıdan önem arz etmektedir. Gıda sanayindeki
mevcut yöntemlerinin yavaş ve zahmetli olması nedeniyle rutin uygulamalarda kullanımı
pratik olmamaktadır. FT-IR spektroskopisinin hızlı biyokimyasal parmak izi tekniği sayesinde
kısa sürede sonuç elde edilebilmektedir.
Bu çalışmada marketlerden satın alınan farklı markalı sütler ve değişik bölgelerdeki çiftçilerden
elde edilen inek sütü, koyun sütü ve manda sütünün ayırt edilmesi ve bu süt türlerinin birbirleri
ile karıştırılarak hazırlanan ikili karışımlarının Fourier Transfrom İnfrared Spektroskopisi
yardımı ile ayırt edilebilmesine yönelik metot geliştirilmesi amaçlanmıştır. FT-IR spektrokopisi
ile yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçların OPUS v7.2 programı ile değerlendirilmesinde
kızılötesi bölgenin değişik aralıkları denenmiş ancak en iyi sonucun 1.700 ile 600 cm-1
aralığında olduğu belirlenmiştir. Bu tez çalışması ile FT-IR spektroskopisi ile sütte tür tayininin kümelenme analizi ile başarılı bir şekilde yapılabileceği gösterilmiştir.