Özet:
Tarih boyunca gıdaya olan ihtiyaç her zaman büyük önem taşımış, gıda maddelerini uzun süre
saklayabilmek ve koruyabilmek için kurutma işlemi uygulanmıştır. Bu tezde kurutma, akışkan
yataklı bir sistemde gerçekleştirilecektir. Akışkanlaşma işlemi, bir fan aracılığıyla
basınçlandırılan havanın veya pompa aracılığıyla basınçlandırılan akışkanın, katı parçacıklar
arasından, ürüne etki eden yer çekimi kuvvetini yenecek kadar yüksek hızla geçirilerek
parçacıkların askıda tutulmasıdır. Malzeme ya da kurutulacak ürün havada askıda kalarak
homojen bir yapı meydana gelir. Bu sayede sistemimizin içindeki ürün ya da malzeme bir
akışkan gibi davranır. Akışkan yataklar, fiziksel ve kimyasal proses olarak sınıflandırılabilecek
birçok endüstriyel uygulamada kullanılır.
Deneyde kullanılan test düzeneğinin akışkan yataklı olması ile tanecikli ve parçacık yapısı
uygun olanlar için daha hızlı bir kurutma sağlanmıştır. Deney sisteminde, kapalı sistem akışkan
yatak ile tümleşik çalışan ısı pompası kullanılmıştır. Doğrudan ısı pompasının kullanılmasıyla,
elektrik veya yakıt ile çalışan bir sisteme göre daha az enerji harcayarak kurutma işlemi
gerçekleşmiştir. Kapalı bir sistem olması sonucu sisteme verdiğimiz enerjiyi dışarı atmayıp ısı
pompası çevriminde tekrardan kullanarak enerjiden tasarruf edilmiştir. Ayrıca sistemin kapalı
bir sistem olmasından dolayı havanın nem tutma özelliğinden en fazla şekilde faydalanılmıştır.
Havanın ısıtılması kondenserde (yoğuşturucu) gerekliyse elektrikli ısıtıcıda, nem alma işlemi
ise evaporatörde (buharlaştırıcı) yapılmıştır.
Deneyde yeşil mercimek kurutulmuştur. Mercimeğin ölçüm sonucu bulunan minimum
akışkanlaşma hızı 0,82 m/s olarak hesaplanmıştır. Kondenser kapasitesi 11,99 kW, elektrikli
ısıtıcı kapasitesi 11,97 kW ve evaporatör kapasitesi 10,68 kW olarak hesaplanmıştır.
Evaporatörde yoğuşan su miktarı ise 1,23 grnem/s, kurutma süresi ise 53 s olarak
hesaplanmıştır.