Özet:
Frezeleme prosesi günümüz imalat endüstrisinde yaygın olarak, özellikle kalıpçılık endüstrisinin ihtiyaç duyduğu karmaşık kalıp yüzey şekillerinin elde edilmesinde oldukça sık olarak kullanılmaktadır. Daha spesifik örnek vermek gerekirse, kaba frezeleme operasyonları, parçanın işlenme sürecinde ciddi yer kaplamakta ve bu konunun iyileştirilerek sürenin kısaltılması için çeşitli optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır. Bu iyileştirme çalışmaları sadece tezgah ve takım kalitesinin iyileştirilmesi ile değil, ayrıca bitmiş parça için en doğru takım yolunun seçilmesi/üretilmesi ile de mümkün olmaktadır. Trokoidal frezeleme adı verilen takım yolu ile parça işleme tekniği ise, günümüzde optimize edilmiş takım yolu tekniklerinin başında gelmektedir ve gün geçtikçe popülaritesi artmaktadır. Konvansiyonel frezeleme metoduna göre takım ömrünü arttıran, işlem süresini oldukça azaltan bu teknik halen daha araştırmacılar tarafından detaylı olarak anlaşılamamış ve araştırılmamıştır. Ancak, bu teknik ile takım yolu seçiminin prodüktiviteyi iyileştirmedeki temel unsur olduğu anlaşılmıştır.
Bu tez çalışmasında, standart trokoidal frezelemeye alternatif olarak iki yeni takım yolu daha geliştirilmiş ve iş parçası üstünde test edilmiştir. Deney sırasında takım sıcaklıkları, takıma etkiyen kuvvetler, takım aşınması ve bitmiş parçanın yüzey pürüzlülük değerleri ölçülmüş ve standart trokoidal frezeleme ile kıyaslanmıştır