Özet:
Günümüzde, 100'den fazla enzim çeşitli endüstri dallarında kullanılmaktadır. Tekstil endüstrisinde de kumaşa dokuma esnasında dayanıklılık vermesi amacı ile dokuma işleminden önce haşıl maddelerinin kullanılmaları gerekli bir prosestir. Haşıl maddesi olarak kullanılan nişastayı, kumaştan uzaklaştırabilecek kimyasal materyallerin kumaş ve çevre için zararlı olmaları, üretici firmaları alternatif haşıl sökücü materyaller bulmaya itmiştir. Alternatif haşıl sökücü bu materyaller ise, farklı kaynaklı ve özellikteki a-amilaz enzimleridir. Bu çalışmada, buğday nişastası enzimatik hidroliz işlemine tabi tutulmuştur. Biyokatalitik bir reaksiyon olan bu hidroliz reaksiyonu modüler bir biyoreaktör sisteminde gerçekleştirilmiştir. pH, sıcaklık, enzim miktarı, viskozite, karıştırıcı hızı, hidrolizat ilavesi ve zamana karşılık, hidroliz derecesinin ve ct- amilaz enziminin aktivitesinin değişimi incelenmiştir. Dolayısı ile maksimum verim sağlanabilmesi amacı ile proses parametreleri optimize edilmiştir. Analizler spektrofotometrik yöntemle yapılmıştır. Ayrıca enzim aktivitesi ve nişasta konsantrasyonuna ait elde edilen deneysel veriler kullanılarak matematiksel modeller kurulmuştur. 60°C sıcaklık, 300 rpm karıştırıcı hızı ve pH 6.5 olarak belirlenen optimum proses şartlarında 2.5 ml/1 enzim ilavesi ile yapılan hidroliz işlemi sonunda, a-amilaz enziminin aktivitesini %48.01 kaybettiği ve buğday nişastasının hidroliz derecesinin %39.82 olduğu bulunmuştur.