YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Buğday nişastasının hidrolizinde alfa-amilaz enziminin aktivitesinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Doç. Dr. Belma Kın Özbek
dc.contributor.author Yüceer, Semra
dc.date.accessioned 2018-07-19T11:14:22Z
dc.date.available 2018-07-19T11:14:22Z
dc.date.issued 2000
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/4990
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
dc.description.abstract Günümüzde, 100'den fazla enzim çeşitli endüstri dallarında kullanılmaktadır. Tekstil endüstrisinde de kumaşa dokuma esnasında dayanıklılık vermesi amacı ile dokuma işleminden önce haşıl maddelerinin kullanılmaları gerekli bir prosestir. Haşıl maddesi olarak kullanılan nişastayı, kumaştan uzaklaştırabilecek kimyasal materyallerin kumaş ve çevre için zararlı olmaları, üretici firmaları alternatif haşıl sökücü materyaller bulmaya itmiştir. Alternatif haşıl sökücü bu materyaller ise, farklı kaynaklı ve özellikteki a-amilaz enzimleridir. Bu çalışmada, buğday nişastası enzimatik hidroliz işlemine tabi tutulmuştur. Biyokatalitik bir reaksiyon olan bu hidroliz reaksiyonu modüler bir biyoreaktör sisteminde gerçekleştirilmiştir. pH, sıcaklık, enzim miktarı, viskozite, karıştırıcı hızı, hidrolizat ilavesi ve zamana karşılık, hidroliz derecesinin ve ct- amilaz enziminin aktivitesinin değişimi incelenmiştir. Dolayısı ile maksimum verim sağlanabilmesi amacı ile proses parametreleri optimize edilmiştir. Analizler spektrofotometrik yöntemle yapılmıştır. Ayrıca enzim aktivitesi ve nişasta konsantrasyonuna ait elde edilen deneysel veriler kullanılarak matematiksel modeller kurulmuştur. 60°C sıcaklık, 300 rpm karıştırıcı hızı ve pH 6.5 olarak belirlenen optimum proses şartlarında 2.5 ml/1 enzim ilavesi ile yapılan hidroliz işlemi sonunda, a-amilaz enziminin aktivitesini %48.01 kaybettiği ve buğday nişastasının hidroliz derecesinin %39.82 olduğu bulunmuştur.
dc.subject Enzimler
dc.subject Amilaz enzimi ve özellikleri
dc.subject Nişasta ve yapısı
dc.title Buğday nişastasının hidrolizinde alfa-amilaz enziminin aktivitesinin incelenmesi
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster