Özet:
Her geçen gün gelişen Gıda Sektörü ve tüketicinin artan talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilme gerekliliği, meyveli içecek sektöründe de ürün ve üretim kalitesini geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk, üreticileri, yeni yöntem ve içerik maddelerini belirlemeye itmiştir. Bu çalışmada, meyveli içeceklerin içerik maddelerinden olan kıvam vericilerin tür ve miktarlarındaki değişimin, içeceğin viskozitesine ve duyusal özelliklerine olan etkisi incelenmiştir. Yalnız şekerli, şekerli ve tatlandırıcılı ve yalnız tatlandırıcılı olarak hazırlanan portakallı içeceklere değişik miktar (0, 0,2, 0,4, 0,6, 0,8, 1, 1,2, 1,4, 1,6, 1,8, 2 g/l) ve çeşitte (pektin, guar gum, locust bean gum) katılarak, bunların viskoziteleri ölçülmüş ayrıca bu numunelere duyusal testler uygulanmıştır. Yapılan çalışmada yalnız şekerli portakal aromalı içeceklerde kıvam vericilerin yaklaşık %0,4, yan şekerli yan tatlandırıcılı portakal aromalı içeceklerde %0,8 ve yalnız tatlandırıcılı portakal aromalı içeceklerde %0,8-l konsantrasyonlarında^ numunelerin daha çok beğenildiği saptanmıştır.