YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Meyveli içeceklerde kıvam arttırıcıların kullanımı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Mehmet Pala
dc.contributor.author Yavuz, Işık
dc.date.accessioned 2018-07-19T11:14:24Z
dc.date.available 2018-07-19T11:14:24Z
dc.date.issued 2000
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/4993
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
dc.description.abstract Her geçen gün gelişen Gıda Sektörü ve tüketicinin artan talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilme gerekliliği, meyveli içecek sektöründe de ürün ve üretim kalitesini geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk, üreticileri, yeni yöntem ve içerik maddelerini belirlemeye itmiştir. Bu çalışmada, meyveli içeceklerin içerik maddelerinden olan kıvam vericilerin tür ve miktarlarındaki değişimin, içeceğin viskozitesine ve duyusal özelliklerine olan etkisi incelenmiştir. Yalnız şekerli, şekerli ve tatlandırıcılı ve yalnız tatlandırıcılı olarak hazırlanan portakallı içeceklere değişik miktar (0, 0,2, 0,4, 0,6, 0,8, 1, 1,2, 1,4, 1,6, 1,8, 2 g/l) ve çeşitte (pektin, guar gum, locust bean gum) katılarak, bunların viskoziteleri ölçülmüş ayrıca bu numunelere duyusal testler uygulanmıştır. Yapılan çalışmada yalnız şekerli portakal aromalı içeceklerde kıvam vericilerin yaklaşık %0,4, yan şekerli yan tatlandırıcılı portakal aromalı içeceklerde %0,8 ve yalnız tatlandırıcılı portakal aromalı içeceklerde %0,8-l konsantrasyonlarında^ numunelerin daha çok beğenildiği saptanmıştır.
dc.subject İçecek teknolojisi
dc.subject Meyvelerin bileşimi
dc.subject Gıdaların fiziksel özellikleri
dc.title Meyveli içeceklerde kıvam arttırıcıların kullanımı
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster