YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Ultraviyole ile dezenfeksiyon sistemleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Y. Doç. Dr. Süleyman Şakar
dc.contributor.author Girdap Telli, Meltem
dc.date.accessioned 2018-07-19T13:01:11Z
dc.date.available 2018-07-19T13:01:11Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/6359
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
dc.description.abstract İçme ve kullanım amaçlı sular patojen ve benzeri canlı organizmalar içerebilir. Günümüzde suların bu tip problemlerden armdınlması için bir takım fiziksel ve kimyasal metotlar kullanılır. Bu çalışmada fiziksel ve kimyasal dezenfeksiyon metotları kısaca açıklanmıştır. Ancak özellikle fiziksel bir dezenfeksiyon yöntemi olan ultraviyole ile dezenfeksiyon metodu üzerinde durulmuştur. Bu alanda yapılan çalışmalar kısaca anlatılmıştır. Özellikle içme sularında kullanıcıların genel şikayet nedeni olan koku ve tat problemleri ve bunların nedenleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Genel olarak alglerin neden olduğu koku ve tat problemlerine karşı uygulanan kimyasal ve fiziksel metotlar kısaca anlatılmıştır. Alg içeren su numunesi, 40, 50, 60, 90, 120, 240 saniye temas süreleri ile ultraviyole cihazından geçirilmiştir. Başlangıçtaki klorofil-a miktarı ile ultraviyole ışıması sonrasındaki klorofil-a miktarları karşılaştınlmıştır. Bu karşılaştırma sonrasında, UV ile muamele edilen numunelerin tümünde klorofil-a miktarında bir azalma göze çarparken UV ışımasına maruz kalmayan numunelerde klorofil- a miktarında bir artış gözlenmiştir. En kısa sürede, etkin dezenfeksiyon 40 saniye UV ışımasına maruz kalan numunelerde gözlenmiştir.
dc.subject Dezenfeksiyon
dc.subject içme suyunda karşılaşılan güçlükler
dc.subject ultraviyole ile dezenfeksiyon sistemleri
dc.subject dezenfeksiyon sistemlerinin karşılaştırılması
dc.title Ultraviyole ile dezenfeksiyon sistemleri
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster