Abstract:
Bu çalışmanın amacı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan kesimhaneleri için, kasaplık et ve sakatatların teknik ve hijyenik şartlara uygun şekilde muayene, kesim, parçalama, soğutma, muhafaza, ambalajlama ve nakliyesini içeren tip bir akım şeması oluşturmak ve bu akım şemasına göre tasarlanan tesislerde oluşan atıklardan malzeme ve enerji kazanımını artırmaktır.İlgili yönetmelikler doğrultusunda İstanbul'un kırmızı et ihtiyacını karşılayacak mezbaha sayısı ve kapasitesi belirlenerek, üretim esnasında oluşabilecek atıkların en uygun şekilde yeniden kullanılması sağlanacaktır.Mezbahalarda oluşacak en önemli atık borsada ve kesim öncesinde padokta bekletilen hayvanların gübreleridir. Diğer kirleticiler ise, kesim sırasında oluşan kan, kanın temizlenmesi için kullanılan yıkama suları, idari binalarda çalışanların oluşturduğu kullanım suları ve işkembe özsuyudur.Gübrenin bertaraf edilmesi için seçilen yöntem anaerobik arıtmadır. Bu sayede biyogaz oluşumu gerçekleştirilecek, elektrik ve ısı enerjisine dönüşüm sağlanacaktır. Gerekli olan sulandırma işlemi için kan ve yıkama suyu kullanılacaktır. Arıtma işleminden sonra elde edilen atık santrifüj ile katı-sıvı ayrımına tabi tutulacaktır. Oluşacak katı maddeler kompost ünitesine, sıvı atıklar ise su mercimeği ve su sümbülü üretim sahasına gönderilecektir. Hayvanlardan kaynaklanan sıvı atıklar ise ayrı toplanarak dezenfeksiyon işleminden sonra sıvı gübre olarak kullanılacaktır.İşkembenin satışa hazırlanması sırasında temizleme işlemi yapılırken ortaya çıkan atıklar ise özel kurulacak bir tesis ile madde geri kazanımına tabi tutulacaktır. Madde geri kazanımı dahilinde ortaya çıkacak uçucu yağ asitleri, proteinler, enzimler vb maddeler satışa sunulacaktır.