Özet:
Gıda maddelerinin soğutulması ve muhafaza edilmesi, eskiden beri incelenip, geliştirilen bir konudur. Gıda maddelerinin soğuk depolaması sırasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar arasında, gıda maddelerinin durumu, soğutma sistemi ve cihazları gösterilebilir. Meyve, sebze ve et gibi değişik gıda maddelerinin, soğutma ve donma süreleri, ısıl özellikleri incelenip, örnekler verilerek, bunların sonucunda oluşturulan çizelgelerin açıklanması yapılmıştır. Çeşitli soğutma çevrimlerinin tanımı yapıldıktan sonra soğutma sistemlerinde, farklı soğutucu akışkanların ve soğutma sistemindeki cihazların seçiminin, gıda maddelerinin muhafazasını nasıl ve ne yönde etkilediği incelenmiştir. Ayrıca, mekanik sıkıştırmalı soğutma sistemi ile absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin birim enerji maliyetleri karşılaştırılıp, en uygun soğutma sisteminin seçimi yapılmıştır.